zaterdag 14 april 2012

ratio vs emotie

Ik heb getwijfeld of ik zou beginnen met het feit dat je reeds in de geschriften van Griekse Romeinse denkers, de volgende stelregel tegenkomt: "Het evenwicht van mensen wordt niet verstoord door de dingen of feiten op zich, maar door de wijze waarop deze persoonlijk worden ervaren." 

Of met het oude gezegde:
"De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest, maar nimmer op komt dagen."

Het geeft nl. beide aan hoe belangrijk het denken is voor onze gedragingen en wijze van reageren
(Bron: Ellis & Harper). En laten we eerlijk zijn, we hebben er toch allemaal (wel eens) last van...

Zo is het dan misschien ook heel makkelijk te snappen dat ik heb getwijfeld of ik hen zou citeren over de functie van ons denken bij emotionele zaken (problemen)
Je kunt er nl. een behoorlijk blogje aan wijden, als je even gaat googlen. Doe ik niet :-) want dat is, denk ik, net even te veel van het goede op deze mooie zaterdagochtend.

Neemt natuurlijk niet weg dat het een feit is dat:

* gevoelens voortkomen uit ons denken

* denkbeelden,
die strijdig zijn met de rede (ratio), met de logica, emotionele
  
 problemen kunnen veroorzaken
* gemoedsbewegingen meestal het gevolg zijn van denkbeelden die 
ons
   beheersen en opvattingen die wij zijn toegedaan


Hoe je het ook went of keert, het gevoel blijkt gewoon een hele belangrijke drijfveer te zijn in het doen en laten van mensen, 
maar daarmee vertel ik (Ellis&Harper) natuurlijk niet nieuws :-).


Ratio vs emotie, verstand vs gevoel, denkvermogen vs emoties. Ingewikkeld, lastig, moeilijk en soms gewoon domweg heel vervelend.
Belangrijk dus dat we ze beheersbaar maken, neutraliseren of misschien wel bijstellen.
Goed nieuws: het is te doen volgens E&. :-)

Maar daar gaan we het nu echt niet over hebben hoor. Dat zou nl. betekenen dat ik de 3 manieren van E&H moet gaan noemen zoals dat je 1. je toevlucht kunt nemen tot kalmerende middelen, of 2. ontspanningsoefeningen kunt doen, kunt gaan fietsen, wandelen, ademhalingsoefeningen doen. Of wat dacht je van yoga. Maar je kunt ook nog 3. bewust een aantal positieve gedachten ontwikkelen, in je fantasie een kalmerende en rustgevende situatie creëren en jezelf dus kalmerende gedachten voorhouden; een mooi stukje symtoombestrijding, niets mis mee.

Dan zijn daar natuurlijk ook nog de belemmerende en zelfabsorberende gedachten, het denken in zwart-wit patronen, vooroordelen, opvattingen waarmee we onszelf in de put kunnen helpen..... niet al te veel fantasie bij nodig om te kunnen voorstellen dat dit soort denkpatronen de nodige emotionele problemen met zich mee kan brengen. Gaan we het dus allemaal niet over hebben!

Tijd voor actie (het goede nieuws)
Zoals E&H het omschrijven heeft 't geen zin om de schuld op de omgeving te schuiven en verder maar af te wachten totdat anderen tot actie over gaan.
Ook het vervallen en/of blijven steken in een soort zelfbeklag biedt geen soulaas. Integendeel, dat verslechtert de boel alleen maar.
Vragen als "Waarom ik, ik ben nu eenmaal zo, ik heb mezelf niet zo geschapen, ik heb nu eenmaal dit karakter enz. leiden tot niets en veroorzaken alleen maar een neerwaartse spiraal.

Als we een onprettige situatie waarin we verkeren willen veranderen, dan is het verstandig om eerst na te gaan hoe we op eigen kracht deze situatie in positieve zin kunnen veranderen (irrationele gedachten losgelaten en zo). Pas dan kunnen we bevrijd worden van angst, depressies en schuldgevoelens (die vaak de achterhoede vormen van irrationeel denken).
Ook daar zijn natuurlijk weer hele goede methodes voor (zeker als je E&H mag geloven), maar daar moeten jullie dan maar even zelf op googlen.

Tijd nl. voor het echte goede nieuws, na 2 (zeker voor mijn schoonvader) onzekere weken, met vooral veel denken en niet zeker weten.
 
De zon scheen (letterlijk) toen we donderdag met z'n viertjes het ziekenhuis (uitslag botscan) uitliepen met een grote glimlach
De ziekte is er, maar smeult (vuurtje zal ook nooit doven) en zal (3-maandelijks) goed onder controle blijven (op tijd, gunstige samenloop van omstandigheden..).
Wat echter nog veel mooier is, er zijn geen ziekte
verschijnselen geconstateerd, betekent dus: niet ziek op dit moment :-) (met zelfs de kans dat die ziekteverschijnselen nooit de kop op zullen steken, en mocht dat wel zo zijn, dan weten dat er goede, zelfs meer dan 1- behandelingen mogelijk zijn).

Een uitslag waar wij in ieder geval heel blij van werden en intens dankbaar voor zijn.

Tijd om (weer) te gaan genieten van het leven; het mag, het kan en we gaan het dan ook zeker doen!

... en daar had ik dus eigenlijk mee willen beginnen, maar ik twijfelde, omdat ik ergens zat tussen verstand en gevoel, gek he :-)

 

12 opmerkingen:

Korinde zei

Wat een fijn bericht voor jullie!!....enne bedankt voor het begin van je blog,had ik geloof ik net even nodig. Dat kun je soms zo hebben he.

Helena zei

:-) dan zeggen we gewoon: 'Toeval bestaat niet' Dikke knuffel jullie kant op Korinde!

Marjolijn. zei

Ha meis, wat fijn zulke goede berichten te krijgen, daar kun je zeker mee verder.
En doe dat, geniet volop samen van al het moois wat er te genieten is.

klaproos zei

Goed nieuws, een dikke knuffel onverwacht kan j e zo opkrikken hé, dat heb je wel eens even nodig,
van de week liep ik in de peel en kreeg 2 telefoontjes achter elkaar,
van zieken die niet meer ziek waren,
daar kan je hele dag ineens van gaan stralen,

een dikke knuffel voor jullie

xxx

Gwennie zei

Ik ben heel blij voor jullie en zeker voor jullie schoonvader! Tja, raar is dat hè? Verstand en gevoel.... soms zo ver van elkaar verwijderd...

Helena zei

Dat doen we zeker Marjolijn, dank je wel :-)
Dat is goed nieuws Klapper! xx
Dank je wel Wondel :-) en dat verstand en gevoel zal altijd wel een beetje mysterie blijven toch?!

Marion zei

Wat een mooi bericht en wat moet dat lekker voelen meis.. Geniet lekker van je zondag en dat heerlijke gevoel. Knuf..

Helena zei

Het voelt zeker goed Marion en ook jij een mooie zondag gewenst!

Roelien zei

Goed nieuws! Fijn...

En wat schrijf je toch prachtig, ik ga je nu meteen maar eens in mijn volglijst zetten, fijne zondag verder

jenny zei

wat fijn te horen dat de uitslag goed is, kunnen jullie met een gerust hard werken aan de komende verhuizing. groetjes jenny

Helena zei

Dank je wel Roelien :-).
Dat kunnen we zeker Jen .... nog maar een paar nachtjes slapen :-))

kruidje zei

Bij mogen emoties gewoon komen. Ik beredeneer ze niet, maar voel ze als echt aan.. komen ze niet voort vanuit het hart?