donderdag 22 mei 2014

Keuzestress

Ook ik ben opgegroeid met het idee dat als je stemrecht hebt, je daar ook gebruik van moet maken. Gebruik het, of niet, maar dan ook niet zeuren.

Ik heb het ook eigenlijk altijd gewoon gedaan. Vind het ook wel een soort van gezellig 'spannend'; samen na het eten op de fiets naar het stemlokaal. Nog net geen 'dagje-uit-happie-eten', maar veel scheelt het niet :-).

Alleen dit keer niet. Dit keer had ik last van originele keuzestress. Volgens Wikipedia 'een vorm van stress die veroorzaakt wordt doordat iemand overspoeld wordt met informatie die overwogen moet worden om een 'goede' keuze te kunnen maken...'. 

En het is echt niet zo dat ik anti-Europa ben. Ik heb zelfs vandaag nog even 'KiesWijs.eu' gedaan. Ik zie ook wel de voordelen (en uitdagingen) die op Europees niveau geregeld moeten worden; klimaatverandering, een humaner asiel- en vreemdelingenbeleid met eerlijke spreiding over de lidstaten, een menswaardige behandeling en bescherming van de mensenrechten, etc...

Maar ja, ineens zat ook mijn hoofd vol met informatie en vragen. Wat voor macht heb je met 26 Nederlandse Europarlementariërs? Doen zij wat ze zeggen en zeggen ze wat ze doen? Zijn we beter af in de Europese Unie dan erbuiten?

Ach, misschien ligt het ook wel gewoon aan het 'kiezen'. Ik heb het nooit echt goed gekund. Kies je voor het één, dan betekent dat automatisch dat je het andere niet kiest. En wie kent dat niet, de dilemma's: kies je pizza met vis, dan laat je die met de vier kazen liggen, die misschien nog wel veel lekkerder is. Gaan we dit jaar Italiaanse sferen snuiven of wordt het vive la France, met de schitterende paarse lavendelvelden en lekkere wijntjes. Doen we boodschappen bij de C1000 of gaan we toch naar de Jumbo....

Tja, soms is kiezen een makkie, maar bij mij slaat vaak de twijfel toe. Ik wik en weeg de voors en tegens af, wat is het leukst, meest praktisch, levert het meeste op en dan uiteindelijk kies ik... of niet.

Maar ik beken kleur: vandaag heb ik geen hokje rood gekleurd.

Met een soort van opluchting zag ik echter, tijdens de bekendmaking van de voorlopige cijfers, dat ik niet de enige ben die getwijfeld heeft en dat menigeen zelfs 'geen mening' had bij vragen die gesteld werden... dat stemt mij, op de een of andere rare manier, dan toch weer enigszins gerust.


8 opmerkingen:

Marjolijn. zei

Keuzes moeten maken blijft moeilijk.
Maar als je ze met en dichtbij je hart maakt, zijn het heel vaak goede keuzes.
Ook die van er geen keuze over maken.
Fijne dag vandaag meis en op naar een mooi weekend.

Helena zei

Mooi geschreven Marjolijn xx

klaproos zei

weet je,
ik heb het maar dichtbij mijn eigen politieke keuze gelaten:-)
dat is altijd goed:-)

lieve groet,

xxx

Helena zei

Weet je Dien... als ik was gegaan, had ik dat waarschijnlijk ook gedaan :-) xx

merel zei

Bij ons wordt het nog veel moeilijker op zondag : en voor Europa , en voor de federale regering en voor de Vlaamse regering en bij ons is het van moeten niet van mogen

Helena zei

Lijkt me ook geen makkelijke Merel, veel succes morgen!

Anoniem zei

Heel herkenbaar en weer leuk beschreven. Ben er niet aan toegekomen om me er goed in te verdiepen, dus ga ik niet stemmen. Hier in Dld morgen en ook nog voor de gemeente. Hopelijk kunnen de nieuw gekozen of herkozen personen wel goed kiezen en anders op z'n minst water bij de wijn doen als het nodig is ;-)
Fijn weekend!

Helena zei

Jij ook fijn weekend Patty en ook ik ga ervan uit dat het 'goed' komt :-)