zondag 24 februari 2013

Dromen

Ik dacht echt dat ik droomde, vanochtend toen ik beneden kwam. 

Alweer sneeuw, en niet zo'n klein beetje ook.

Nou ja, het was in ieder geval beter dan de droom waar ik mee wakker was geworden.  
Het kan dan ook niet anders dan dat ik half vragend en half glimlachend mijn wenkbrauwen opgetrokken moet hebben toen ik mijn ogen open deed.

Nu dromen we volgens mij allemaal wel eens raar, maar dit sloeg toch weer alles.

En natuurlijk, nu de uren van de dag wegtikken, weet ik de helft niet meer. 
Alleen het beeld waar ik mee wakker werd, blijft me achtervolgen. 
Ik hoef er niet eens zoveel voor te doen, of ik zie weer die oude man, gekleed in een shabby, beige terlenkabroek. Het overhemd wat smoezelig wit, en vet haar plakt van links naar rechts over een altijd wat zweterig hoofd (al kan het ook van rechts naar links zijn geweest, daar wil ik af zijn)

Voor mijn gevoel droom ik overigens nooit echt 'normaal'. En dat is best vreemd, als je nagaat dat we maar liefst 1,5 tot 2 uur lang dromen per nacht:
- ongeveer tussen de 5 en 7 dromen per nacht
- die doorgaans tussen de 5 en 45 minuten duren.

En even voor de beeldvorming: Per jaar schijn je een volledige maand in te dromenland te verkeren en heb je dus zo'n tweeduizend dromen. Over een mensenleven is dat ongeveer 6 jaar en 150.000 dromen. 
Daar mag dan toch wel eens een normale tussen zitten, zou je denken. Zo eentje waarbij je echt breed glimlachend wakker wordt als je eraan terugdenkt. Het beeld nog helder voor ogen van een onderhoudsvriendelijke tuin waar je heerlijk in alle hoeken kunt zitten, bbq aan, vrienden om de vuurkorf, de vakantie in Amerika, 3 weken met je liefde van staat naar staat, de uitgave van je eerste boek, je nieuwe baan, eindelijk die lange afstand lopen.... vul maar in.  

Als ik kijk naar de meest gangbare betekenis van dromen, snap ik die van mij dan ook echt niet. Ik weet best dat dromen een verzameling beelden, gedachten en blabla zijn, die ik zgn. ervaar in mijn slaap. Maar je maakt mij niet wijs dat mijn droom ook maar iets te maken had met 'het verwerken van gebeurtenissen die je overdag hebt meegemaakt....'. Ik kon het in ieder geval niet rijmen.

Volgens mij had ik meer last van hypnopompie (schitterend woord voor de staat van bewustzijn die ervaren wordt in de periode tussen het in slaap zijn en wakker worden). Schijnbaar ook iets van doen hebbende met wakend bewustzijn, overwegend het verstand, geen vat krijgen op, verminderde activiteit in de frontale kwabben vlak na het ontwaken. Met andere woorden: droomachtige hallucinaties. 
Eigenlijk vind ik dat ook een veel betere omschrijving. Het moet nl. wel een hallucinatie zijn geweest. Waarom word je anders wakker met op je netvlies je oude leraar Frans, meneer Dijkstra (zelfs zijn naam plopte spontaan op). Die 'enge' man die altijd schreeuwde en nooit orde kon houden. Het is mij in ieder geval een compleet raadsel. 

Aan de andere kant, als ik de betekenis mag geloven (die ik toch stiekem maar even heb opgezocht): ' Een oude man in je droom vertegenwoordigt het wijze en vergiffenis. Misschien is het belangrijk op dit moment te luisteren naar de wijze in jezelf....'

Tja, ik denk dat ik toch nog maar gewoon een tijdje doorga met dromen... 6 opmerkingen:

veerle zei

Ik werd vanmorgen ook met de herinneringen aan een heel rare droom wakker. Er zal iets in de lucht hebben gehangen vannacht.

Marjolijn. zei

Over al die sneeuw heb je zeker niet gedroomd, die was helemaal echt.
Het mag nu wel stoppen met de winter, echt genoeg geweest.

Goede start van de nieuwe week..!!

klaproos zei

ach dromen .. ik weet niet of je ze mag geloven, soms wijst na enige tijd uit of je gelijk zat met die droom,

:-)

merel zei

soms heb ik dat ook , een flits van een droom dat ik maar niet los kan laten, wandelt dan de hele dag met me mee

Erika zei

Leuk verwoord!
Droom ze!

Unknown zei

Dromen, heerlijk.. ik weet ze echter sinds de medicijnen al maanden niet meer te onthouden. Echter zet ik te denken over jouw droom.. Je droomuitleg bevatte nog een deel.. Zou dat deel niet beter in het plaatje passen?
Afijn blijf dromen meis.. Wakker of slapend..