woensdag 5 oktober 2011

Tips & Adviezen; gedegen, nuchter, onafhankelijk, accuraat, slim, doordacht en o ja, ook nog omomwonden?

Het hoeft allemaal niet zo uitgebreid, ik had gewoon zo graag 1 GOED advies (gehad), niets meer en niets minder...

En zo togen we vanochtend, na eerst een bezoekje aan de huisarts, want ik hoefde tenslotte niet meer terug te komen bij meneer de orthopeed, toch richting ziekenhuis, na haar telefoontje, om toch maar even een (andere) orthopeed mee te laten kijken - die 'van mij' was aan het opereren- naar de wond c.q. enkel dan wel de rest van het been.

Hij -de andere orthopeed- was (gelukkig) niet geschokt door hetgeen hij voorgeschoteld kreeg. Hij bleek alleen niet het dossier even te hebben bekeken voordat hij de kamer betrad.... "owh nee, fotootje heeft geen zin, het was niet een botbreuk en tja een gehechte pees, en ingekorte banden zijn op een rotgenfoto niet echt te zien nee, dus dat hoeft niet....

Maar wat dan wel?
Wat is wijsheid:
"Wijsheid is louter een menselijke eigenschap. Het is een teken van emotionele en cognitieve ontwikkeling op basis van ervaringen. Wijsheid is een persoonlijke kwaliteit die kan toenemen met de jaren. Maar wijsheid kun je tot op zekere hoogte ook aanleren en meten."
Dat u het even weet :-)


Feit is dat de plek rond de wond warm aanvoelt en rood ziet, en ook het vocht in het been is inmiddels niet meer over het hoofd te zien.....dussss:

1. toch maar even bloedprikken, kan hier gewoon in het lab, maar kan een uurtje duren,
de uitslag dan, maar die bel ik wel door ..
2. een enkelbrase, maar ja, juist daarvoor ben je geopereerd dus tja....naja, toch maar een verwijzing, de firma zit hier vlakbij ..
3. verdere conclusie -want een ontsteking lijkt niet het geval te zijn (GELUKKIG)- is dus wel degelijk overbelasting, meer rust, been omhoog blablablablabla....

Buiten het feit om dat ik blij ben dat hij niet overtuigd is van een ontsteking (scheelt weer een pillenkuurtje), voel ik toch ook iets borrelen hoor.

Ik hoor het mezelf nl. nog letterlijk vragen toen vorige week het gips eraf was- inmiddels ook niet geheel onbekend meer met revalideren en spieren en gewrichten die het ineens weer moeten gaan doen - hoe het zit met de belasting van de enkel, eventueel opbouwschema, been omhoog bij rust....etc.

Het (lachende) advies toen was vooral 'gewoon veel bewegen en lopen en de zgn. propriocepsis, mobiliserende oefeneningen doen; goed voor de bloed- en vochtcirculatie, want met het bot is niets mis en ja 'gewoon' volledig belasten'....tja...

En ja, ik heb zondag meer gelopen dan 'normaal, want het was prachtig weer en we waren in het dolfinarium, maar ik had ook braaf mijn krukken bij me, ibu's ingenomen en we hebben ook heel braaf veel gezeten tussendoor (met been ophoog).
De dag e
rvoor echter heb ik voor m'n gevoel bijna niet gelopen (alleen even toen we een huisje hebben bekeken 's middags). De rest van de middag heb ik doorgebracht op een stoel, been geparkeerd op het been van manlief met een natte doek om de enkel om hij bijna 'ontplofte' ....

Ik doe natuurlijk ook braaf de oefeningen die hij -mijn eigen orthopeed- heeft opgegeven, want de spieren moet toch weer iets gaan doen en op trombose zitten we ook niet te wachten dus tja..... wat is nou in vredesnaam die wijsheid??

Afijn... na een bezoekje aan het lab, waar het overigens uitverkoop leek, zo druk was het, en wat buisjes bloed achtergelaten te hebben, gingen we op weg naar de 'enkelbandagespecialist' vlak bij het ziekenhuis op zoek naar de voorgeschreven enkelbrace.

Ik zal het kort houden - hoewel ik daar geloof ik niet zo heel goed in ben-, maar ook hier lopen de

meningen

adviezen nogal uiteen...

In het kort kwam het er op neer dat de enkelbandagespecialist het niet zo eens was met de opdracht van de orthopeed; teveel vocht - tja dat kunnen ook wij niet ontkennen - en de enkelbrace is dus geen goede oplossing, kan er niet genoeg voor zorgen dat al het vocht verdwijnt .... en .... zo ... voort....

Kort en goed, hij heeft mijn linkerbeen opgemeten en ik krijg maandag of dinsdag een kous met voet voor mijn rechterbeen met het advies.... jajajajaja, bedankt, maar dat wisten we al, geloof ik ....

Zo maar eens horen wat mijn eigen fysiotherapeut te zeggen heeft van dit alles, ook hij zal er ongetwijfeld een advies voor mening over hebben :-)


Update: 1 ding weet ik inmiddels zeker,
het is geen ontsteking; opluchting=groot :-)

6 opmerkingen:

Anne zei

als ik dit lees, wat ben ik dan achteraf blij met de voorzichtigheid van mijn chirurg 15 jaar geleden na afgescheurde enkelbanden.
eerst een week gewone gipsspalk - niet belasten( ze dragen je maar)
toen een maand een kniehoog harsgips -niet belasten, met krukken lopen
drie maanden enkelhoog harsgips - matig belasten met twee of later een kruk
daarna heel goed brace-advies( niet zo'n elastische maar een met zeemleer en de tip zo'n ouwe vrouwen wandelstok te gebruiken voor langere afstanden.

klaproos zei

zo kan alles weleens meevallen hé:-)

doe je voorzichtig:-)

xxx

Marjolijn zei

Ja meis, lastig met al die verschillende adviezen.
Maar gelukkig geen ontsteking, dat is toch wel het beste nieuws.
Pas goed op jezelf.
Fijne dag vandaag.

Inge zei

Vervelende situatie ben jij beland, lastig hoor! Toch achteraf misschien allemaal wel meegevallen...maar ja je bent er nog niet! Vallen en opstaan meid, het leven bestaat uit niets anders!
Succes en sterkte hoor!

Helena zei

Ach ja Anneke, er valt voor alles wat te zeggen haha. Inmiddels ben ik er ook van overtuigd dat je met een dosis (eigen) gezond verstand (en vooral niet te veel twijfelen aan jezelf) en je dus ook niet zoveel aantrekken (dus ook niet van de zgn. specialisten in deze) ook een heel eind komt :-))... nu alleen nog net even iets soepeler, dan zijn we weer helemaal blij!
Gelukkig wel Klapper, ben ik ook heel dankbaar voor ... en ik doe zeker voorzichtig :-)
Dat was inderdaad heel goed nieuws Marjolijn!
Zeker meegevallen Inge, de oplossing was relatief makkelijk te verzinnen en dus vandaag een brave dag thuiswerken met been in skistand... en volgens mij vind mijn enkel dat helemaal geweldig :-)

Mariska zei

Het is wat met die enkels he! Dat rood dik en pijnlijk ken ik maar al te goed. Gewoon je eigen gevoel volgen qua belasting.

Sterkte, ik blijf je volgen.

Groetjessss Mariska