zaterdag 8 oktober 2011

medicijn

Het zit proestend en kuchend in een hoekje op de bank en het lijkt alsof hij steeds een beetje kleiner wordt, verder in de bank zakt, hoewel dat dan ook weer aan onze bank kan liggen, realiseer ik me.

Hij klaagt absoluut niet hoor, wilde juist zelf heel graag hier naar toe, en dat vinden natuurlijk geweldig. Feit blijft alleen wel dat er woensdag bij onze -inmiddels- puber 'onstekinkjes in de rechterlong' geconstateerd zijn door de dokter..."Toch ook zonde van al dat geld Heleen, die dure middeltjes van het kruidvat, die dan niet blijken te helpen....", waar je je als 13-jarige al niet druk over kan maken :-)

Als het later dan toch echt pyamatijd is - tja ook ik ben opgevoed met een moeder die vooral genoeg slaap heel belangrijk vond :-) - is duidelijk te merken dat zijn normale energieniveau nog niet helemaal op pijl is. Het bekende spelletje 'ja maar ik wil nog even opblijven, want....' blijft achterwege en met een 'wit pierebekkie' (zoals mijn moeder altijd zei), zonder morren gaat hij naar boven.

En natuurlijk is er dan vandaag "Kippensoep als Medicijn" ... want:

Kippensoep staat toch wel boven aan de lijst van de huismiddelen die helpen stevige verkoudheid en griep te verjagen. Uit de 12 de eeuw weten we dat de geneesheer Moses Maimonides kippensoep voorschreef aan patienten met verkoudheid en astma.
Maar helpt kippensoep nou echt? en vooral hoe werkt het dan? Een aantal longspecialisten heeft daar onderzoek naar gedaan. Volgens een professor en longspecialist aan UCLA, Irwin Ziment, komt bij het koken van kip een stof vrij die verwant is aan "acetylcysteine" dat voorgeschreven wordt voor bronchitis en andere ademhalings problemen. Dr Stephen Rennard heeft in zijn laboratorium het kippensoeprecept van zijn Litouwse grootmoeder onderzocht. Een soep met veel kip, knollen en rapen. Daarnaast heeft hij ook van allerlei kippensoepen uit blik onderzocht. En al deze soepen hadden aantoonbaar positieve werking op de witte bloedcellen.
Dus de conclusie: Kippensoep helpt echt

Over de Ingredienten
De goede werking van kip is dus wel bewezen.
Maar ook de andere ingredienten hebben een functie in de soep:
* Ui en knoflook werken slijmoplossend
* prei is goed voor keelaandoeningen
* alle provencaalse kruiden brengen wat warmte mee uit de streek waar ze vandaan komen
* Tijm is goed voor de luchtwegen
* rosemarijn is opwekkend
* salie is zeer geneeskrachtig
* safraan is helend en verwarmend
* peper is verwarmend
* Lavas brengt liefde en reiniging en is bovendien de ideale smaakmaker voor soepen
* zout werkt reinigend

En dan is er natuurlijk nog een laatste stukje magie om je soep helemaal af te maken:
Dat is jouw intentie dat de soep goed doet voor diegene voor wie je hem maakt. Die intentie geef je mee vanuit je hart, die leg je erin terwijl je hem met liefde kookt. Dat maakt je soep MAGISH


6 opmerkingen:

Mariska zei

En laat ik nu net geen kippensoep lusten zeg ik hoesten en snotterig... ja zo komt het met die verkoudheid van mij natuurlijk nooit goed...

Fijn weekend

Groetjesss Mariska

Marjolijn zei

Ja, dat is zeker het beste medicijn bij een flinke verkoudheid of griep..!!
Mag ik dit mooie recept van je meenemen?
Misschien helpt het ook wel op voorhand...haha heb geen zin om verkouden te worden.
Fijn weekend meis en beterschap voor de zieke, verwen hem maar lekker..!!

klaproos zei

oei,
de bacillen zijn jullie huis ook binnen gekomen,
awel, met jouw goeie zorgen zal het weldra wel weer over zijn hé,
beterschap zieke , en goed eten hoor:-)

MarjaToBe zei

Ja jij hebt een genezende soep - met ui en met tijm op smaak brengen en voila dan is het makkelijk in te nemen. leuk om daar een logje over te schrijven en veel succes met die puber..

Inge zei

Dank u voor het recept, deze kunnen we goed gebruiken met dit herfstachtige weer! Leuk die opmerking van pubers, hier kunnen ze er ook wat van! ;)
Fijne dag hoor!

Anne zei

het is zelfs bewezen dat die helende werking ook in simpele kippenbouillon blokjes zit.
maar ik houd het toch bij eigengemaakte kippensoep:))