woensdag 26 juni 2024

Ritme, rouw en rituelen

 

Alles heeft een ritme, het leven, de zee, de seizoenen. Zelfs rouw en verdriet hebben een bepaalde cadans. Het komt en gaat als golven. Niet dat ik alle wijsheid in pacht heb hoor, want ook ik moet het net als iedereen doen met de dingen ik zelf kan vinden. 

Zo kwam ooit Manu Kreize, psycholoog en rouwexpert op mijn pad. Nu ziet hij zichzelf helemaal niet zo, in tegendeel zelfs. "De echte experts zijn mensen die verdriet beleven en mij hun diepste gevoelens toevertrouwen... zij zijn mijn professoren." Hij schreef prachtige boeken en kan buitengewoon warm vertellen over rouw, of rouwarbeid zoals hij het noemt. Ook spreekt hij over 'verlies overleven' in plaats van 'verwerken'. "Een mens raakt het verdriet om een overleden dierbare nooit kwijt. En dat hoeft ook niet. Je hoeft de dode niet los te laten. Jullie relatie eindigt niet, ze verandert alleen van vorm. Wanneer je regelmatig herinneringen blijft ophalen, blijft diegene op een positieve manier leven in je hart..."

Zo is het ook voor mij. En dus haal ik vandaag extra herinneringen op aan mijn lieve moeder. Zestien jaar geleden besloot ze dapper dat ze haar tijd op aarde nuttig (genoeg) besteed had en ze vredig kon sterven. Nooit vergeet ik dan ook die prachtige glimlach die op dat moment op haar gezicht verscheen...

zondag 16 juni 2024

Dromen, durven, doen...


Het was op een zondag ergens eind 2023. Ineens was daar hét zaadje. Zo eentje die in je hoofd gaat zitten... en groeit. De maanden daarna droomden we verder; zullen we, durven we, is het iets voor ons?

Na ons prachtige Noorwegen-avontuur in 2023 besloten we al dat Zweden in 2024 onze volgende vakantiebestemming werd. Hoe, wat en waar precies wisten we nog niet. Een aantal ingrediënten wisten we wel. In ieder geval dichter bij de natuur én uit onze comfortzone (vooral die van mijn lief dan hè). Iets dus met ‘back to nature' of -basic. En zo liepen we die dag dan ook samen met onze buurtjes op de Nordic Days beurs. Al minstens twee keer passeerden we hun gezellig aangeklede tafel met schapenkleden, pruttelende koffiepot op een lichtje en merchandise met glamping, vuur én whisky... Tja... (zaadje😉) Maar ja, ze waren steeds in gesprek, en uiteraard wilden wij niet storen. Aan het einde van ons 'rondje beurs' twijfelden we, nog een poging doen of toch gewoon naar huis? (Maar ja, dat 'zaadje' hè...). 

Naja, en de rest is geschiedenis; een vakantie in Zweden met de eerste week de belevenis van kamperen in een glamping aan de Höga Kusten (inclusief composttoilet😜, buitendouche én fantastisch weer) en de tweede week in Dalarna in een stuga; ook fijn en weer een hele andere beleving.


Inmiddels weer een week thuis, lijken we enigszins te zijn geland. Niettemin komt iedere dag ons geweldige Zweden-avontuur wel een paar keer voorbij. Met name onze tijd bij Glamping Höga Kusten (klik op de link), waar mooie herinneringen gemaakt werden, we genoten van gepassioneerde verhalen, warmte, verbinding en bovenal de goede en liefdevolle verzorging door Nicole en Marco (klik op de link). Niets was te gek om ons verblijf aangenaam en onvergetelijk te maken. Op ons eigen tempo genoten we van de natuur, de rust en de eenvoudige dingen in het leven; een unieke ervaring waarbij – zoals zij het zelf omschrijven – “je wordt ondergedompeld in het ‘kneuterige’ leven van het hoge noorden.” Nou, ik kan je vertellen, helemaal niets kneuterigs aan en groot respect voor deze lieve mensen; zij volgden hun droom, hadden de durf en doen nu wat ze het liefste doen, met alle uitdagingen die daarbij horen.