zondag 15 maart 2015

Het beest...#11

'Je moet het beest recht in de bek kijken. Als 't klote is, is 't klote... en vervolgens laat je je verrassen door 't leven'.

Een uitspraak van Rene Gude, filosoof, denker des Vaderlands en nog wel eens te zien geweest op tv. Sinds gisteren echter niet meer onder ons, zo hoorde ik op de radio. 

Op internet kwam ik nog wat verhalen over en van hem tegen en zo ook zijn laatste tv-optreden bij 'De wereld draait door' kwam nog even langs.
Bijzondere man met bijzondere verhalen, en al kon ik hem soms ook gewoon echt niet volgen, charismatisch vertellen kon hij wel.

'Het beest recht in de bek kijken...'. Het bleef de rest van de dag een beetje bij me hangen. Volgens mij hebben we ook allemaal wel 'zo'n beest', in welke gedaante of vorm dan ook.

Ik heb er in ieder geval meer dan één keer gezien de afgelopen week, en niet alleen maar bij mezelf. De een natuurlijk groter dan ander. Hoewel, wie ben ik om de grootte te bepalen. Wat voor mij groot is, kan voor een ander wel heel klein zijn en omgekeerd. Het gaat tenslotte ook niet om de grootte van 'het beest'. Klein of groot, groot of klein, zolang je het maar recht in de bek kijkt en niet bij de pakken neer gaat zitten. Niet net doen alsof 'het' er niet is. 
Ook ik ben ervan overtuigd dat dat het beste werkt. En dat niet alleen, ik heb het deze week zelfs van dichtbij ervaren. 

Schatten van mensen, die het beest recht in de bek aankijken op een nuchtere en eerlijke manier...en zich vervolgens positief laten verrassen door 't leven. 

Want hoe gaaf is het om te zien, te horen en te voelen, dat ondanks dat 'beest', er genoten wordt van samen boodschappen doen, afrekenen dat lukt, een boterham smeren en het niet uitmaakt hoe het eruit ziet, of van gewoon een moment voor jezelf, een drankje in de zon, dat er voor je gekookt wordt als je moe bent van de dag, één van je verjaardagscadeautjes door de bus valt, of als je ervaart dat vrijheid soms in hele simpele dingen zit, gewoon uitspreekt dat het leven af en toe gewoon een hoop gedoe is, soms ook gewoon klote is, maar straalt en schaterlacht bij het ophalen van herinneringen of bij de dingen die nog op de agenda staan, waar nog tijd voor is... Het heeft mij diep geraakt.

12 opmerkingen:

Patty zei

Wederom prachtig verwoord. Fijne nieuwe week! Knuf.

Marjolijn. zei

Het valt zeker niet altijd mee om het beest recht in de bek kijken. Jezelf te laten verrassen door 't leven is mijn idee veel gemakkelijker, maar als het je allebei lukt ben je toch een gelukkig mens.

Nog een fijn stukje van deze zondag en op naar een mooie week..!


klaproos zei

ja helena, elk mens heeft zijn /haar beest,
en de enige remedie is voor mij altijd dwars erdoor heen,
mooi stukkie echtheid geschreven door jou,
xxx

Yvette zei

het leven leven

wat schrijf je dit weer mooi Helena!

ik heb mijn beest vanochtend in de bek gekeken en gezegd dat die de boom in kan vandaag!

Introverte Mama zei

Krachtig stukje.

Anoniem zei

is niet altijd gemakkelijk , de ene dag lukt het al beter als de andere

merel zei

was te vlug, die anoniem ben ik dus

Helena zei

Jij ook Patty en dank je wel!
Ik maak gewoon even buiging voor je Marjolijn en wens ook jou een heel fijne week xx
En zo doet iedereen het op zijn/haar eigen unieke manier Dien :-).
Dank je wel Yvette en volgens mij doe je het harstikke goed xx
Dank je wel Introverte mama!
Gelukkig hoeven we niet iedere dag op ons best te zijn Merel xx

HansDeZwans zei

Mooi verwoord.

Helena zei

Dank je wel Hans.

Boerin zonder Naam zei

En als "mijn beest" nu eens een party-animal is?

Mrs. T. zei

Een logje om over na te denken.