donderdag 28 augustus 2014

ALS

Zoals velen van jullie inmiddels gezien hebben, wordt Facebook deze dagen overspoeld met filmpjes van bekenden en onbekenden die zich laten uitdagen een bak ijswater over zichzelf heen te gooien. 

En natuurlijk, alles voor het goede doel: ALSicebucketchallenge.

En een goed doel is het, laat daar geen twijfel over bestaan!


In eerste instantie was het de bedoeling dat als je het niet doet, je binnen 24 uur geld (75 euro) doneert aan de organisatie die zich bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte ALS.
 

Het doel is dan ook klip en klaar; de
ziekte ALS onder de aandacht brengen én zo geld inzamelen voor het vinden van een kuur tegen deze heftige ziekte. De vraag is alleen of je daar een nat pak voor moet halen?

Alleen als je geen pc hebt én geen t.v. kijkt, kan deze challenge aan je voorbij zijn gegaan. Maar ja, je leest het nu op mijn blog! 

Niet gevreesd, ik ga je echt niet nomineren. Of het moet een nominatie zijn voor het feit dat jij 'één van de lieve, zorgzame mensen bent die ik ken…'.

Misschien heb je ook wel eens de campagne 'Ik ben inmiddels overleden' van twee jaar geleden gezien. Op mij maakte deze hele grote indruk. Doet het eigenlijk nog steeds als ik de foto’s zie op internet; grote billboards met foto's van mensen die inmiddels zijn overleden aan ALS.

Ik snap ook best dat mensen meedoen aan dit soort uitdagingen. Daar ligt het niet aan. Ik blijf het alleen een wonderlijk fenomeen vinden dat we blijkbaar zo’n externe trigger nodig hebben om in actie te komen…

En, het doet me ook een beetje denken aan iets wat mijn lieve moeder altijd zei: 'Als de ander in de sloot springt, betekent dat toch niet dat jij het ook moet doen'.

Maar ja, het heeft effect, zo las ik deze week in verschillende media. Nog nooit heeft ALS Nederland zoveel aandacht én centen gehad in een maand. Helemaal te gek natuurlijk!

En toch heb ik er een soort van moeite mee als ik al die gekke en lollige filmpjes langs zie komen. Tja, persoonlijk weet ik niet zo goed wat ik daarmee moet. En ach, aan de andere denk ik dan: 'maar ik moet er ook helemaal niets mee'.
Ik doe er dan dus ook niet aan mee.


Waar ik wel aan meedoe, is het op de kaart zetten van Stichting ALS. Iets wat volgens mij de afgelopen tijd al behoorlijk goed gelukt is. Volgens mijn bescheiden mening dan ook niet echt meer nodig om nog meer filmpjes te uploaden maar gewoon – voor wie het kan missen deze week - een donatie te doen via: hier (KLIK) of door het sturen van een donatie-SMS: sms ALS naar 4333. Je doneert dan eenmalig 3 euro naar de Stichting ALS. Dit bedrag wordt van je beltegoed afgeschreven en na het verzenden, ontvangt je een bevestiging van het gedoneerde bedrag.

En wat betreft die andere nominatie...
Ach, weet je, ik vind jullie eigenlijk stuk voor stuk uniek en bijzonder!

8 opmerkingen:

Marjolijn. zei

Aandacht vragen voor een goed doel, kan op allerlei manieren.
En deze slaat fantastisch aan wereldwijd, gelukkig maar...!!

Mooie dag vandaag en op naar een fijn weekend.

klaproos zei

al die bombarie er omheen vind ik minder nodig.
maar als het het doel helpt waarom niet,
maar het schiet z'n doel voorbij geloof ik,...
bij de jeugd dan toch.

Merel zei

Ook bij ons in België kennen we dit zo komt ASL inderdaad in de kijker alleen het zou ook zonder dit een aandachtspunt mogen zijn

Introverte Mama zei

het is een vreselijk ziekte. Dom hè, ik had het storten van water niet gecombineerd met deze ziekte. Pas toen mijn dochter het zei ...

Mrs. T. zei

Mooi logje. Ik denk er wel zo'n beetje hetzelfde over als jij.
En er zijn inmiddels ook kritische geluiden genoeg. Dat vind ik dan weer erg jammer. Tja, echt voor iedereen het goede doen lukt toch nooit.

Gwennie zei

Tja, ik heb er dubbele gevoelen bij.
Ik geloof wel in dit soort acties omdat het je net iets meer bewust maakt dan alleen een briefje. Een bord. Een folder... Doordat er een nominatie aan vastzit moet je er iets mee 'doen'. Of niet. En dat wil je vaak niet, dus... doel bereikt!
Ach... het maakt niet zoveel uit. Feit is inderdaad dat er heel veel geld meer is opgehaald in de afgelopen maanden dan in al die jaren daarvoor. Dus ik zeg: goed gedaan! ;-)

Helena zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Helena zei

Ach ja, weet je, volgens mij bestaat er ook niet zoiets als dé goede manier. Ik probeer alleen realistisch te blijven kijken én hierbij ook de andere kant niet uit het oog te verliezen. Die is er nl. ook altijd, zoals bij deze bijv. het feit dat er intussen al meer dan 20 miljoen liter water over mensen heen is (weg)gegooid. ... wereldwijd hebben 783 miljoen mensen niet eens de beschikking over schoon water... tja, daar kun je dus ook iets vinden, denk ik dan... gelijktijdig ook gewoon blij zijn met de aandacht én het geld voor de stichting, dus tja... lekker dubbel :-)