zaterdag 2 september 2017

De afgelopen tijd

September
Dat het alweer september is. Dat dus...

De ochtenden weer donker (al even). Licht aan in de douche. De kachel kan weer aan. Zo ook de kaarsjes; ik had het gisterenavond dan ook gewoon heus koud, geen geintje. En al ben ik opgevoed met: 'Dan trek je maar een extra trui aan', hebben we toch binnenshuis de temperatuur iets comfortabeler gemaakt, inclusief trui. Dat dan weer wel.

En wat heb ik weinig tijd gemaakt om te schrijven de afgelopen tijd. Terwijl er toch echt -zoals altijd- genoeg gebeurt. Leuke dingen, gekke dingen. Mooie dingen, verdrietige dingen, geweldige dingen. Wie kent ze niet. Het welbekende ritme van het leven; zeker niet altijd fijn, soms ronduit besodemieterd, maar we moeten het er mee doen, of niet...

Kiezen
Keuzes, kansen, dromen. Alles kwam voorbij de afgelopen tijd. En misschien moet het ook wel andersom.
Moet ik juist beginnen met mijn dromen, om daarna kansen te herkennen, om uiteindelijk de juiste keuze te maken. Ach ja, dromen. Ik doe het zo graag. Terwijl keuzes maken, luisteren naar wat ik echt voel en wil, nu juist niet mijn sterkste kant is, geloof mij! Toch deed ik het menig keer, de afgelopen tijd. En of het de juiste waren? De tijd zal het leren, als ik over een jaartje mijn diploma in mijn zak heb van de hogeschool Ede. 

En als ik het dan toch over 'kiezen' hebt. Onderstaande tekst vond ik ooit, bewaarde hem, in de overtuiging dat hij ooit wel ergens van pas zou komen.


Vandaag vind ik hem meer dan 'van pas'. Al realiseer ik me ook dat het in deze drukke tijden voor een aantal wellicht een behoorlijk stuk tekst is om te lezen. De keuze is aan jou...

Wijsheid van een Boom
Het leven lijkt ingewikkeld en het valt ook niet altijd mee. Vaak wringen we ons in bochten om maar te overleven. We zoeken wegen om verder te kunnen groeien in ons leven. Een doel zoeken en daar naartoe leven. Hopende om rechtstreeks op dat doel af te kunnen gaan. Onderweg zullen we obstakels tegen komen, weerstand van de omgeving. Dit alles zorgt er dan voor dat we op onze eigen kracht aangewezen zijn. Als je in zo'n proces zit, zie je niet altijd goed welke kant je moet kiezen. Moet ik links, recht of gewoon eigenwijs rechtdoor??
Als je zulke situaties tegenkomt en het leven lijkt moeilijk, kijk dan eens naar de bomen. kijk dan eens hoe de bomen dit doen en ervaar hun kracht om te overleven.

Het leven van bomen
Een boom groeit uit een eikel, de kern, het beginpunt van een nieuw leven. Leg maar 10 eikels langs elkaar. Ze hebben allemaal een ander uiterlijk. Ieder een eigen vorm, kleur, grootte. Ze hebben allemaal hetzelfde doel. Het doel om een grote, sterke, gezonde boom te worden.

Als de eikel opgenomen wordt door moeder natuur, kan ze beginnen met haar ontwikkeling, met haar groei. De kiem komt los en begint haar eerste wortel te zetten. Haar eerste wortel, om haar plaats in onze natuur in te nemen. Hier ga ik staan. Hier is mijn plaats.

Als de wortels gezet zijn, wordt het tijd om de stam neer te zetten. De eerste punt/tak komt uit moeder aarde. Op dit moment wordt het nieuwe leven getoond aan de omgeving. Vol trots in de natuur. Dit prachtige gebeuren gaat ook gepaard met concurrentie. De concurrentie die hier bedoeld wordt, is de strijd om een eigen plek op deze aarde.

Als de boom opkomt, is direct de omgeving bepalend. Als ze het geluk heeft op een voedzame plaats uit te komen, zal ze doorzetten. De takken worden gevormd. Het eerste blad wordt ontwikkeld. Deze bladeren zijn kwetsbaar. Ze staan dicht bij de grond, zijn voedzaam voor sommige dieren. Als de blaadjes afgegeten worden, heeft de kern de kracht om weer nieuw blad te vormen. De boom groeit door. Langzaam maar doelgericht.

De top van de boom zoekt haar weg. Als er een struik in de weg staat zal de top een beetje naar links of rechts gaan. Toch zal de boom dit pas doen als duidelijk is dat de struik krachtiger is, anders blijft de boom rechtdoor groeien, recht op haar doel af.

De wind, de regen en andere omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de boom omver zakt. Toch...., de wortels zitten stevig in moeder aarde en de boomtop zoekt weer haar doel. Ze zal zichzelf herstellen en afbuigen naar boven om de richting naar het doel weer in zicht te krijgen. Dit vertraagt haar proces, maar dat kan haar er niet van weerhouden om door te zetten.

De boom blijft zich ontwikkelen. Nieuwe takken vormen met voldoende blad om de energie uit de lucht te halen. Energie om reserves op te bouwen en op te slaan in de stam.

Seizoenen
Elke herfst is het tijd om te rusten. Tijd om even alle bladeren los te laten. Tijd om in zichzelf te keren en alle gebeurtenissen los te laten. De herfst en de winter gebruiken om van binnen structuur te brengen om zo in het voorjaar weer tot leven te komen. Nieuw blad vormen en nieuwe scheuten uitzetten.

Als er takken afgebroken worden of afgezaagd zijn, heeft de boom in het voorjaar weer de kracht om de wonden te herstellen. Alle loszittende takken zijn in de winter uit de boom gewaaid.; takken die hun functie al volbracht hebben en niet meer nodig zijn. Op deze manier is er weer ruimte gekomen in de boom. Meer licht kan er schijnen op de stam, op de basis. Ruimte voor nieuwe scheuten, nieuw leven, nieuwe ontwikkeling.

De boom krijgt te maken met ziekten en plagen. Het blad kan aangevreten of besmet worden. Toch geeft de boom niet op. Het grootste deel van de hele boom is gezond en dit heeft meer kracht dan het stukje aangetaste boom. In het ergste geval is de boom een jaar bezig om zichzelf te verdedigen en te beschermen. In zo'n jaar groeien de scheuten minder maar de stam groeit wel dikker, steviger. Toch is er groei geweest. Innerlijke groei met wijsheid om in het nieuwe voorjaar weer andere takken uit te zetten.

Het uiterlijk van de boom is anders dan in eerste instantie verwacht werd. Het is geen kaarsrechte boom met aan alle zijden dezelfde hoeveelheid takken en bladeren. De boom wijkt af, zo lijkt het. Als de boom om zich heen kijkt, is het moeilijk om zo'n kaarsrechte boom te zien. Elke boom heeft haar unieke vorm en uniek verhaal. De bomen met de meeste kronkelingen hebben de stevigste stam. Ze hebben een krachtige basis en laten zich niet snel van de wijs brengen.

Leven
Kijk nu eens naar je eigen leven. Hoe zie jij eruit als je een boom zou zijn? Hoe dik is jou stam? Hoe sterk zijn je wortels? Hoeveel takken heb je? Zitten er nog oude takken die geen functie meer hebben? Laat deze takken los zodat er ruimte komt waar je zelf nieuwe scheuten kunt vormen. Weet dat, wanneer de boom vol zit met dorre takken, dat er dan minder zonlicht op de stam schijnt. Er kan alleen maar meer vuil blijven hangen tussen deze takken. Er zullen schimmels en mossen groeien op de oude takken, wat weer een extra ballast vormt voor de gehele boom. De boom is dan veel energie kwijt om zich te blijven beschermen. Deze energie kan niet gebruikt worden om nieuwe scheuten uit te zetten.

Laat de oude takken los en maak hiervoor gebruik van de natuur. Laat de takken uit je boom waaien, laat de vogels ze meenemen om een nestje van te bouwen. Geef de oude takken terug aan de natuur, aan moeder aarde. Zo voeden we onszelf en de natuur. Iedereen zal er baat bij hebben, de natuur, alle levens zullen groeien.

Blijf je hele leven, jezelf voelen als een boom.
Voel hoe stevig je wortels in moeder aarde staan.
Voel de stevigheid van je stam.
Voel welke takken nog groeien en welke je los kunt laten.
Ervaar de 4 seizoenen van een jaar.
Groei niet te snel, maar voel dat je altijd groeit in wijsheid en kracht.
Bron mij onbekend

16 opmerkingen:

Marjolijn. zei

Ja meis, de herfst nadert echt, op sommige momenten al goed zichtbaar en voelbaar.
Het hoort erbij, alles komt op zijn tijd net als bij het boom verhaal.
Nog een fijn stukje weekend....!!

Mrs. T. zei

Ik zag laatst een item over bomen. Een van die bomen was omgewaaid en was 2100 jaar oud geworden. Enorm. Wat moet die allemaal wel niet 'beleefd' hebben.

Mooie tekst ook.

Helena zei

Jij ook Marjolijn, mooie zondag gewenst!
Tja, mrs. T., als bomen toch eens konden praten :-)

Mevrouw Williams zei

Wat een prachtig en boeiend stuk over de bomen. Heel herkenbaar. Ik vind het heerlijk dat het herfst wordt. Ik heb alleen een heel luxe probleem..geen herfstkleding in de kast๐Ÿ˜Š

Mevrouw Williams zei

Wat een prachtig en boeiend stuk over de bomen. Heel herkenbaar. Ik vind het heerlijk dat het herfst wordt. Ik heb alleen een heel luxe probleem..geen herfstkleding in de kast๐Ÿ˜Š

Helena zei

Lijkt me een heerlijk uitdaging mevrouw Williams...op zoek naar herfstkleding :-)

Gwennie zei

Diploma op zak over een jaar... Jeetje! :-)
En ja, vanmorgen heb ik weer even de houtkachel voor het eerst aan gedaan. Nu zit ik buiten in het zonnetje... Typisch september!! <3

Helena zei

Goed te overzien Gwennie, een jaar :-). Hier schijnt de zon nu ook af en aan... en toch houd ik ervan, dat typisch september xx

Patty zei

Prachtig artikel weer :-) Het is blijkbaar de tijd om met 'bomen bezig te zijn'; zelf met Manuel bezig aan een gedicht met als onderwerp boom.
Paulo Coehlo, heeft ook zulke prachtige wijsheden geschreven. Dank voor het delen van dit mooi stuk tekst. Fijne nieuwe week, knuffels! XxX

Helena zei

Graag gedaan Patty...en toeval bestaat niet, toch?๐Ÿ˜‰

Merel zei

Ja we kunnen er niets kijken de herfst voetstapt weer wat dichter bij ond. Ook het eekhoorntje weet het sins vorige donderdag is het weer in onze tuin
Toch hoop ik nog op een mooi nazomertje ook al val ik voor de charme van de herfst
Heel mooi en wijs dat boomverhaal

Lieve herfstgroetjes

Helena zei

Ik ga ook voor een mooie nazomer hoor Merel...en volgens mij lukt dat de eerste week van september in ieder geval!

klaproos zei

prachtig hรฉ een boom,
het grote verschil met ons is dat wij niet stil hoeven staan, we staan niet vast, we zijn vrij om te gaan als het ons niet aanstaat waar we zijn...

de zomer is meer dan heerlijk, ik begrijp de mensen die klagen niet...
wat willen ze dan.... het is toch geweldig geweest??
xxx

Helena zei

Ik ben het helemaal met je eens hoor Dien; ook ik geniet volop van deze zomer ๐Ÿ˜˜

pourquoi pas ??? zei

Wat een mooi geschreven stuk.
Ik heb iets met bomen, ze zijn zo mooi, stoer en mysterieus.
Een paar jaar gelden werd er hier een boom van 150 jaar omgehakt, volgens de gemeente was hij ziek maar niets aan te zien.
Ik had er moeite mee omdat mijn vader die boom ook gezien moet hebben toen hij in NL woonde en de boom hem.
En de rest van mijn NL familie.

Moest net de hond uitlaten en tja toen had ik even iets minder zin in de herfst maar het rook lekker buiten en binnen brand de open haard.
Fijn weekend

Helena zei

Jij ook pourquoi pas, en ik heb alweer prachtige kleuren van bomen gezien de de afgelopen dagen...toch ook een van de mooie voordelen van de herfst :-)