zondag 1 november 2015

November: Doe eens gek!

Ik scrol wat door mijn blogs van de afgelopen jaren, en kijk naar de maandfotootjes. Met mijn hoofd een beetje schuin vraag ik me af of ik het me verbeeld of dat het echt zo is; ze worden met de maand iets minder frivool. Nu wil ik ook niet gelijk zeggen dat ze somber zijn, misschien is eenvoudiger of stiller een betere verwoording.

En wellicht zit het ook wel in mij. Dat ik in de loop der jaren iets stiller ben geworden. Niet altijd gelijk meer ergens iets van zeg. Wat uiteraard niet wil zeggen dat ik ook nergens meer iets van vind. Ach, misschien is het ook gewoon de tijd van het jaar. Al wil ik daar ook niet gelijk alles aan ophangen...dat mogen anderen dan weer doen.

November; koud, guur, donker, gebrek aan frisse lucht, mogelijk zelfs last van een kleine winterdepressie die op de loer ligt. Vallende bladeren, waardoor fietspaden soms transformeren tot gevaarlijke glijbanen. Sommigen van ons zouden het liefste bijna niet meer hun bed uitkomen en een winterslaap houden, net zoals sommige dieren. 

Maar november is natuurlijk ook gewoon lekker warm bij de kachel of onder een dekentje met een goed boek of mooie film op de bank. Sjaal om, jas aan en uren struinen in het bos, waar de kleuren op z'n mooist zijn. Warme chocolademelk, hete thee of zelfgemaakte soep als je thuiskomt en de kat die zich spinnend op je schoot rolt. De geur van stamppot en stoofpeertjes uit de keuken...


Maar weet je waar ik ook achter kwam op deze eerste november. November is ook 'geefmaand' *klik hier*. Een maand lang lieve dingen doen voor anderen. En iets in mij zei vanochtend: 'Doe eens gek joh'...en dus: Ik doe mee, want waar krijg je nou meer energie van dan iemand anders een geluksmomentje te bezorgen, blij te maken en daarbij dus ook gelijk mezelf?

En ik ervaar het al iedere week, als ik bij mijn vriendin ben; het hoeft niet groots en meeslepend. Onverwachts een kopje thee drinken samen bij haar moeder, stukje wandelen of een klein herfststukje neerzetten, omdat ze zich zo kranig heeft gedragen bij de kaakchirurg, waar ze twee weken later nog breed glimlachend op wijst, omdat ze het zo mooi vindt passen bij het tafeltje waar het op staat...

Ik doe in ieder geval mee en zeg gewoon: 'Joh, doe eens gek!' *klik hier*9 opmerkingen:

De Verdubbeldame zei

Wat verwoord je het mooi! Mag ik hier iets uit citeren voor de Geefmaand nieuwsbrief? (met bron natuurlijk)

Helena zei

:-) Altijd Marije en dank je wel voor het compliment :-).

Marjolijn. zei

Mooi, dat gaat je helemaal lukken, zonder problemen...!!
Maak er een mooie maand van ...!

Welmoed Verhagen zei

Leuk dat je meedoet!
Ik ervaar trouwens in de herfst juist meer 'frisse lucht' dan in de zomer, grappig hoe iedereen dat zo anders kan ervaren :-)
Veel plezier deze maand!

Gwennie zei

Deal! Ik doe mee... :-)

Merel zei

Mooi initiatief en tof dat je meedoet ....
Ik ga het dadelijk eens allemaal aandachtig lezen

Wanda zei

Goh, wat een bijzonder initiatief! Ik had er nog niet van gehoord maar ga me er zeker even in verdiepen!

Mirjam Kakelbont zei

Wat een mooi initiatief! En je leest meteen dat het niets hoeft te kosten. Van een beetje aandacht knapt iedereen op.
Lieve groet

Nana zei

Dit is heel mooi geschreven. Je zal er geen spijt van hebben. Ik doe voor het 3de jaar mee.