dinsdag 5 mei 2015

4 en 5 mei

'Vrijheid is nog steeds niet vanzelfsprekend'. Hoe waar is dit!
Ik las de zin in een tekst van Maurice Adams. Hij schreef het als verdiepende tekst voor het jaarthema 2015; de rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei. Dit jaar is de tekst: Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst.

En ik moest er even over nadenken. Ik heb persoonlijk nu eenmaal niet zo heel veel met het woordje 'verleden'; iets met #wijzennaar en #inblijvenhangen en zo. Aan de andere kant heeft dat natuurlijk ook weer alles te maken met het soms niet vooruit willen, dus in die zin klopt het zeker. En, laten we wel zijn, kijkend naar je verleden, neem je beslissingen voor het heden, toch? 

Ik wel in ieder geval, heb het zelfs deze week nog gedaan. En wellicht dus niet altijd nodig, maar soms wel de moeite waard, zeker als je twijfelt, zoals ik deed. Of vooral altijd wil doen wat 'geacht wordt juist te zijn', omdat het zo hoort, je niemand teleur wilt stellen en misschien ook wel gewoon nieuwsgierig bent...

Toch was het even nodig dat ik achterom keek. Even heel bewust kijken naar een tijd waarin niet alleen maar leuke en gezellige dingen aan de orde van de dag waren. En op basis van die blik, kon ik hem ook weer de andere kant op richten, naar wat ik echt wilde. 

Ik ervaar ook dat als vrijheid. Voor mij geheel vanzelfsprekend, maar ik realiseer me ook, voor velen helemaal niet. Want vrijheid zit in nog zo heel veel meer dan dat. En wat nou als je best wilt kijken naar het verleden, maar je ook weet dat er weinig of geen toekomst is. Of mogelijk is hij er wel, maar zie je hem niet...

En zo heeft iedereen zijn eigen beelden bij verleden, herdenken, vrijheid vieren... toekomst. En wat deze ook mogen zijn, ik hoop en wens alleen maar dat het voor iedereen die vrijheid oplevert die je op dat moment nodig hebt, in welke vorm dan ook. 11 opmerkingen:

Patty zei

Het verleden maakt ons ook tot we nu (willen) zijn, of niet (willen) zijn.
Prachtig verwoord weer; dank! Liefs, Patty

Gwennie zei

Mooi! Ik heb het gevoel dat we steeds meer de vrijheid willen vieren, de gevallen herdenken. En misschien komt dat wel weer omdat we er zo'n puinhoop van maken in de wereld... Zoveel oorlog, zoveel mensen worden onderdrukt, zoveel.... verdriet!
Ik hoorde gisteren een bizar verhaal over een man die veel mensen heeft gered tijdens de oorlog. Daarna zagen we Schindlers list (een prachtfilm!). Ik kreeg bijna de neiging om het eerder gehoorde verhaal naar meneer Spielberg te sturen. Zodat hij er ook een film van kon maken.
Nooit vergeten!

Helena zei

Zeker Patty, dank je wel.
Ik ook Joolzz, ik ook...

Marjolijn. zei

Gelukkig is dat ook vrijheid, om naar de wereld voor of achteruit te kijken.
Hoe het voor jezelf op dat moment het beste uitkomt.
Mooi geschreven meis...!!

Merel zei

Je hebt het mooi verwoord om over na te denken en zo als patty het zegt zou ik het niet beter kunnen zeggen

klaproos zei

we mogen het niet vergeten, sommige mensen zijn zo makkelijk, laat het laat het, let it be, maar...
al di egesneuvelden, ze mogen niet um sonnst gevallen zijn....

Helena zei

Dank je wel Marjolijn en Merel.
En dat zin ze zeker niet Dien en daarom blijven ook wij herdenken en die vrijheid vieren, in welke vorm dan ook!

Unknown zei

Ik heb er dit jaar best aan gedacht: moet dat nou elke keer? Tot ik een reportage over Putten zag op TV.

De levens van mijn ouders zijn gestempeld door de oorlog. Sommige dingen zijn bij mijn moeder een beetje fobieachtig geworden.

Maar het is goed om stil te staan bij bevrijding, herdenking enzo. En vooral mee te werken aan bevrijding van anderen. Uit armoede, oorlogsgeweld, vervolging. Door voor ze te bidden of geld te geven of kaarten te sturen.

Mrs. T. zei

Ik vind herdenken heel belangrijk. Vond ik altijd al, maar door mijn werk nu nog veel meer.

We moeten er voor waken dat het verleden van mensen die WOII hebben meegemaakt onze toekomst wordt. In alle opzichten.

Marjolijn. zei

Lekker genieten meis, van het lange weekend...!

Yvette zei

het verleden als achteruitkijk spiegel

maar weet je....de vrijheid is in het nu