zaterdag 21 april 2012

Wens vs Werkelijkheid

Ik weet nog goed dat ik als kind altijd zoveel wensen had. Wie niet - als kind - en dat hoort toch ook zo.

Als kind ben je blanco, weet je nog niets van het leven. Geloof je ook dat alles beter, leuker en mooier wordt. Je bent zelfs zeker dat al je wensen uitkomen.
Zo blijven opa en oma voor altijd bij je. Weet je zeker dat een wit paard voor je verjaardag tot de mogelijkheden behoort (met uiteraard later op dat paard de prins van je dromen). Dat mooie 'rode fietsje' met 7 versnellingen en handremmen komt er beslist. Natuurlijk gaat 'die leuke nieuwe' in de klas naast jou zitten. Het dierentuinbezoek lukt ook best 2 x per jaar en later als je groot bent, ga je toch echt geschiedenis studeren....


Vele grote en kleine wensen komen gelukkig uit en maken je jonge l
eventje tot een feestje. Toch moet je als kind helaas ook al vroeg ontdekken dat soms niet al je wensen uitkomen. Dat opa en oma helemaal niet altijd bij je blijven, er simpelweg geen geld is voor geen enkel paard (en ook later dat die prins al helemaal niet bestaat). Dat rode fietsje wordt gewoon een oerdegelijke zwarte met terugtraprem, om over de rest nog maar te zwijgen....

Naarmate de tijd vordert (je ouder en 
volwassener wordt), komt ook de soms harde realiteit om de hoek zetten. Je wensen veranderen van (kinderlijk) eenvoudig naar iets complexer. Je ouders blijven altijd elkaar en gaan zeker niet vroegtijdig dood. Je wilt nu eenmaal graag dat ene droomhuis en die andere droombaan. De liefde van je leven bestaat echt en natuurlijk horen daar ook wat kinderen bij.

Steeds vaker zal echter blijken dat je ook hier soms door de werkelijkheid wordt ingehaald, het allemaal net even anders (is) 
gaat. Jn plaats van geluk en gezondheid is er ineens ziekte en verlies op je pad.

Ik zal altijd blijven (
dromen, bidden, hopen) wensen, ongeacht soms het tegendeel, dat ook deze week weer op niet mis te verstane wijze bewezen (werkelijkheid) werd. 
In het leven valt nu eenmaal niet alles te regisseren; de trein (
dendert) rijdt gewoon door.

Wensen zullen er altijd zijn; niet eens ingewikkeld, misschien juist wel weer heel klein.


En soms, heel eventje maar, zou ik zo graag wensen dat ik voor 1 keertje kon toveren ..... en dan graag met die kinderlijke zekerheid dat de wens gewoon (weer) werkelijkheid (is) wordt. 11 opmerkingen:

Kruidje zei

Mooi artikel en ja we hebben die link naar onze kindheid waarin alles mis loopt. Zelf heb ik dat ook moeten ontdekken, nadat ik nu achter een traumatische gebeurtenis kom die heeft plaats gevonden toen ik een baby was. Toch neem ik het leven zoals het is en mag ik steeds meer naar dat vrolijke kind terug komen.. Ik heb mijn log over hooikoorts aangepast en is wil je graag deze video laten zien, misschien heb je er baat bij.. http://youtu.be/z_ybIeZEfTQ

Inge zei

Ik hoef er helemaal niets bij toe te voegen, ik sta geheel achter de woorden...al was het idd maar 1x...
Fijn weekend meis, doe je het rustig aan?

Marjolijn. zei

Oh meis toch, ik denk dat we allemaal op zijn tijd even tovenaar willen zijn, al was het maar voor heel even.
Ik tenminste ook wel.
Fijn weekend verder nog en ik hoop dat je er van kan genieten.

Gwennie zei

De kinderlijke eenvoud en durf om wensen hardop uit te spreken is volgens mij al de helft van het in vervulling laten gaan.... Gewoon uitspreken dus, je wensen! Het zou zomaar uit kunnen komen.... ;-)

Helena zei

Ik ga zeker even kijken Marja, thx :-)
Jij ook Inge?
Zeker weten Marjolijn :-)
Dat wordt alleen 'lastig' als je zeker weet dat die wens niet gaat uitkomen Wondel, maar voor de rest is het zeker het proberen waard :-)

klaproos zei

prachtig geschreven en puur genieten van de tekst,
jawel, ik kan me er hélemaal in vinden:-)

xxx

Helena zei

Dank je wel Klapper xx

vlinder zei

Heb je prachtig geschreven helena en het nummer ga ik zo beluisteren.
Bij jou schrijven,moest ik ook meteen aan dit nummer denken dus hier het linkje en benieuwd wat je er van vind; http://www.youtube.com/watch?v=ugZUtCVkIaU

Liefs van mij..;))

Helena zei

Dank je wel Vlinder en het nr. van Stef is idd prachtig :-)

Marion zei

Ben er even stil van.. Klinkt heftig en toch ook heel mooi.. Je hebt met je woorden in iets me wakker gemaakt.. Blijf hopen, dromen, wensen meis.. Knuffel..

Helena zei

Het is zeker heftig Marion, daarom misschien wel juist mooi :-)